Wat is het voordeel van een groendak?

Groen dak voordelen

De voordelen van een groen dak, op een rijtje gezet door Green Deal Groene Daken. De resultaten uit het onderzoek zijn inzichtelijk gemaakt in een ‘infographic’. Hierin is te lezen op welke manier een groendak met sedum een toegevoegde waarde is voor particulieren, gemeenten, gebouweigenaren en verzekeraars. Met deze ‘infographic’ laten we zien wat de voordelen zijn van een groen dak.
 

De voordelen van een groen dak zijn per onderdeel beschreven:

 • Technisch en Financieel: Wat scheelt een groendak met sedum uiteindelijk in de kosten?
 • Water: Wat doet het sedum met hemelwater?
 • Biodiversiteit: Waarom het sedumdak beter voor het milieu is!
 • Gezondheid: Het is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je gezondheid.
 • Energie: Combineer een groen dan met zonnepanelen voor nog meer voordelen.

 
Groendak Voordelen - GroendakOnline.nl

Technisch en Financieel

 • Uiteindelijk wil je ook weten wat een groen dak financieel voor je oplevert, logisch. Het blijkt dus dat een sedumdak voor een waardestijging van je woning / pand zorgt. Het gaat om 4 tot 8% van de waarde ten opzichte van een vergelijkbare woning in een grijzere omgeving.
 • De kosten van het aanleggen en onderhoud van je groendak zijn over een periode van vijftig jaar 26% lager dan bijvoorbeeld het aanleggen van een traditioneel zwart dak. Dat is een flinke besparing, er vanuit gaande dat een groendak een grotere investering is. Daarbij komt ook nog dat er tegenwoordig in veel gemeenten subsidie wordt gegeven voor het aanleggen van een groen dak. Hiervoor meer informatie op de pagina ‘groen dak subsidie’.
 • Een traditioneel zwart dak gaat ongeveer 20 tot 25 jaar mee in Nederland. De levensduur wordt voornamelijk beïnvloed door Uv-straling van de zon. Een groendak verhoogd de levensduur van het dak met zo ongeveer het dubbele. Een groen dak kan wel 40 tot 50 jaar meegaan. Reken uit je winst!
 • In Nederland wordt gebruik gemaakt van verschillende duurzaamheid labels bij gebouwen en woningen. Meetbare factoren die worden behandeld zijn bijvoorbeeld: het energieverbruik, de isolatiewaarde, de materialen en de CO2-uitstoot. Ideaal, want een groen dak scoort hoog op deze factoren.
 

Water besparen groendak

 • Een groen dak zorgt ervoor dat hemelwater geborgen wordt. Dit is één van de voordelen waardoor gemeenten subsidie geven voor het aanleggen van een groendak. In Nederland worden de riolen steeds meer overbelast. Een groen dak met sedum verdampt wel 45 tot 70% neerslag. Hierdoor stroomt minder water van het dak het riool in. Elke m³ regenwater dat verdampt, bespaard €0,25 aan zuiveringskosten. Op jaarbasis is dit een keurige €40 per vierkante meter.
 

Biodiversiteit

 • Een groendak is niet alleen een toegevoegde waarde voor jou. Maar ook voor de vlinders, bijen en vogels. De sedumplantjes zijn een bron van voedsel voor de insecten. En deze insecten trekken weer vogels en vleermuizen aan. Zo wordt het nog eens gezellig op je groendak.
 

Gezondheid

 • Het groendak zorgt voor enige filtering van het fijn stof. Dit effect is voornamelijk groot bij natuurdaken of grasdaken. Per m² kan het wel 200 gram fijn stof afvangen. Bij een groendak is dit iets minder, maar desalniettemin een toegevoegde waarde voor de gezondheid!
 • De verschillende lagen van het sedum zorgen voor een demping van geluid. De begroeiing van het sedumdak kan al zorgen voor een geluidsdemping van 10dB. We gaan dan uit van een gemiddeld groendak.
 

Energie besparen met je groendak

 • In de zomer kan de verkoeling onder het groendak met zo’n 4 °C schelen, afhankelijk van de isolatie van het dak. Dit komt omdat de beplanting van het sedum het water laat verdampen en hiervoor warmte onttrekt van het dak.
 • Het aanleggen van een groen dak kan op oudere daken flink schelen op het besparen van energie wanneer er gebruik wordt gemaakt van een airco-systeem. Het verkoelende effect kan namelijk oplopen tot wel 75% besparing op energie voor de airco.
 • Het ‘urban heat island effect’, het effect van de opwarming van de stedelijke omgeving kan worden verminderd met 2 °C. Dit komt doordat een groendak minder warmte van de zon vasthoudt ten opzichte van een zwart dak.
 • Als laatste levert een groen dak in combinatie met zonnepanelen gemiddeld tussen de 10% en 20% meer energie. Zonnepanelen functioneren pas optimaal bij een temperatuur van 25 °C. Omdat een zwart dak zoveel warmte vasthoudt kan de temperatuur oplopen tot wel 80 °C. Dit is niet heel goed voor je zonnepanelen en het rendement zal teruglopen. Een groendak met sedum wordt maximaal 35 °C.

Bronvermelding:
Voor de volledige bronvermelding kun je terecht bij Green Deal Groene Daken.