Veel gestelde vragen

Antwoord op al je vragen

1. Vragen over eigenschappen groen dak lichtgewicht systeem
2. Vragen over Service & Betaling
3. Vragen over aanleg & onderhoud

1. Vragen over eigenschappen groen dak lichtgewicht systeem

Dit Lichtgewicht systeem bestaande uit drie lagen werkt zeer gemakkelijk en is goedkoper en gebruiksvriendelijker dan bijvoorbeeld sedum cassettes of trays.

Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor het Groen dak Lichtgewicht systeem?
Het Groen dak Lichtgewicht systeem is geschikt voor daken met een helling van 0 tot 15 graden. Daarnaast heeft het een verzadigbaar gewicht van 40-45kg/m en is daardoor geschikt voor veruit de meeste daken en uitbouwen omdat deze bijna het dubbele gewicht van 80kg/m kunnen dragen.

De SedumTray TE is daarin tegen geschikt voor daken met een helling van 0-25 graden. Het verzadigde gewicht is echter een stuk hoger en komt 18kg per stuk oftewel 80kg per m². Check daarom van te voren goed of je aanbouw of overkapping dit gewicht aankan.


De volgende daken zijn echter niet geschikt:

 • Golfplaten daken van bitumen of kunststof zijn niet sterk genoeg.
 • Zinken daken zijn ongeschikt voor de organische zuren en onvoldoende waterdicht.
 • Dakpannen daken kunnen niet met sedum belegd worden.
 • Lekke dakbedekking dient eerst te worden vervangen door nieuwe. De sedummixmatten inclusief het wortelwerende folie zorgt er namelijk niet voor dat uw dakconstructie droog blijft.

In hoeverre zorgt het Groen dak Lichtgewicht systeem voor isolatie?
De temperatuur van een bitumen dak kan in de zomer oplopen tot 80 graden, tegenover maximaal 25 graden met een sedumdak. In de winter houdt het groen dak juist warmte vast, deze isolatie is afhankelijk van het vochtgehalte.

Bloeit het Groen dak Lichtgewicht systeem het hele jaar door?
De sedummatten bestaan uit een mix van 10-12 sedumsoorten en staan van het begin voorjaar tot einde zomer (mei – september) in bloei. Het sedum dient voornamelijk als drachtplant voor bijen en hommels maar zorgt ook voor een mooie diversiteit aan flora en fauna.

Hoezo neemt het rendement van zonnepanelen toe door het aanleggen van een Groendak?
Op een Groendak blijft de temperatuur laag, waardoor het rendement zal worden verhoogd. In de zomer kan een zwart dak wel oplopen tot 85 graden, een Groendak tot 35 graden. Zonnepanelen hebben het meeste rendement rond de 25 graden.

2. Vragen Service & Betaling

Hoe snel kan mijn groen dak geleverd worden?
De sedummixmatten worden binnen 2 tot 3 werkdagen geleverd. Op de maandagen wordt er niet geleverd.

Waar kan ik andere belangrijke informatie vinden over het bezorgen?
Alle informatie omtrent de bezorging van de sedummixmatten is hier te vinden.

Dien ik mijn bestelling vooraf te betalen?
Betalen kan snel en gemakkelijk via IDEAL, indien u pas wenst te betalen bij aflevering kan dit bij het plaatsen van de bestelling worden aangeven. Achteraf betalen binnen 14 dagen via Klarna.

Hoe werken de staffelprijzen van het Groen dak Lichtgewicht systeem?
Hoe meer meters sedummixmat je besteld, hoe goedkoper de meterprijs wordt. Onze prijzen zijn een totaalprijs waarin onder andere de bezorgkosten reeds zijn verwerkt. Omdat de bezorgkosten een vaste prijs heeft, neemt deze naar verhouding af bij een grotere afname. Wanneer je tekort hebt besteld en een nieuwe order plaatst, geldt het staffeltarief van het opnieuw geplaatste aantal meters.

Hoe reken ik uit hoeveel meters ik nodig heb?
Door de lengte keer de breedte te doen bereken je het aantal vierkante meters dat je nodig hebt. Deze meters vul je vervolgens in bij de juiste staffelprijs.

Is het mogelijk om de aanleg van het Groen dak Lichtgewicht systeem te laten verzorgen door Groen dak Online?
GroendakOnline kan bij orders in Nederland groter dan 100m2 zowel de levering als uitvoering verzorgen. Neem hiervoor contact op via info@groendakonline.nl of bel naar: 0251-745045

Geeft mijn gemeente ook subsidie voor de aanleg van een groen dak?
Diverse gemeenten in Nederland geven subsidie voor het aanleggen van een groen dak. De deelname kan wisselen en daarom is het altijd slim om (het proces) na te vragen bij jouw gemeente.

Lees hier meer over subsidie door gemeenten

Hoe verloopt het proces van een groen dak subsidie aanvraag?
Indien jouw gemeente subsidie geeft kun je gebruik maken van een subsidie aanvraag formulier. Deze stuur je gezamenlijk met de offerte voor het groen dak op. Vraag een offerte voor jouw groen dak aan via info@groendakonline.nl met daarin de volgende gegevens:

 • dak grootte in m2
 • het adres
 • telefoonnummer

3. Vragen over aanleg & onderhoud

Wat is de beste periode om een groen dak aan te leggen?
De ideale periode om een groen dak aan te leggen is tijdens het voorjaar, de zomer en herfst. Bij vorst kunnen er geen sedummatten geleverd worden.

Moet ik de sedummatten direct verwerken bij aflevering?
Vanwege kans op uitdroging en beschadiging is het noodzakelijk dat de sedummatten in het voorjaar en zomer op de dag van levering direct worden aangelegd. Indien de matten niet allemaal direct gelegd kunnen worden is het noodzakelijk om de matten uit te rollen. In het najaar en de winter kan de sedummat eventueel één dag na aflevering worden verwerkt. Deze hoeft dan niet gelijk uitgerold te worden.

Klopt het dat ik geen extra moeite hoeft te doen om mijn dak wortelwerend te maken ?
Ja dat klopt, de eerste laag van het Groen dak Lichtgewicht systeem bestaat uit een drainagemat welke een wortelwerende bescherming heeft en aan de bovenkant een laag van filtervlies.

Heb ik naast de sedummatten ook nog dakgrind nodig ?
Nee, met dit Groen dak Lichtgewicht systeem heb je in principe geen dakgrind nodig. Het is een keuze om bijvoorbeeld de randen met grind af te werken, maar geen vereiste. Bij het bestellen van het aantal meters wordt het systeem inclusief alle drie lagen compleet geleverd.

Wanneer is een grindrand nodig bij een groendak?
Water heeft de eigenschap om altijd naar het laagste punt van je dak te gaan. Als je een groendak aanlegt, loopt het water dus altijd naar de lager gelegen rand toe. Dat is niet handig, want het sedum aan de rand blijft dan te nat. Ook voor de conditie van je dak is dat niet goed, want je er kan vocht onder de daktrim komen.

Voorkom vochtschade of een te nat groendak en plaats een grindrand als:

 • je dak een loodslab heeft: plaats een grindrand van minimaal 20 centimeter breed
 • je huis een opstaande gevel heeft: plaats een grindrand van 10 tot 20 centimeter breed
 • je dakrand even hoog is als het groendak: plaats een grindrand van 10 tot 20 centimeter breed

Tips: Fijn grind of split is niet geschikt voor een groendak. Kies daarom altijd voor grof grind (16-32 millimeter) met een ronde vorm. Dat verkopen wij natuurlijk ook in onze webshop!

Is er een dakrand nodig voor het Groen dak Lichtgewicht systeem?
Ja, om te zorgen dat de sedummatten niet verschuiven is een dakopstand vanaf 6 cm noodzakelijk. Leg bij daken zonder dakopstand de aluminium dakrand profielen aan als dakafwerking. Bij daken met dakopstand is het mogelijk om rondom grind te leggen met het aluminium scheidingsprofiel welke het grind en sedum gescheiden houdt.

Hoe zorg ik ervoor dat ik het waterafvoer niet verstopt raakt?
Plaats een boldraadrooster in de afvoer en leg daarbovenop een bladvanger. Het grind rondom de afvoer dient minimaal 1 keer per jaar schoongemaakt te worden om verstopping te voorkomen.

Kan ik op mijn groen dak lopen?
Het is geen probleem om voor onderhoud op het groen dak te lopen, echter is het wenselijk om dit in beperkte mate te doen omdat het sedum dan kaal en beschadigd kan raken. Indien je vaker op het groen dak wil lopen kun je een pad maken door middel van tegels. Ook kun je kiezen voor grind of boomschors in combinatie met een scheidingsprofiel, om ervoor te zorgen dat het grind/boomschors van het sedum gescheiden blijft.

Hoe kan ik mijn groen dak het beste onderhouden het hele jaar door?

 • Voorjaar (april/mei)onkruid verwijderen, aanbrengen van bemesting 'sedum conditioner' ca. 30 gram per m2 en de afvoer checken
 • Zomer (juni/juli)aanbrengen van bemesting 'sedum power' (alleen bij licht regenachtig weer, bij droogte wachten)
 • Najaar (september/oktober)aanbrengen van besmesting 'sedum conditioner' ca. 30 gram per m2